Kotimaan matkailu

Matkailusta puhuttaessa keskitymme usein ulkomaiden kohteisiin, mutta Suomi on uskomattoman monipuolinen ja mielenkiintoinen maa täynnä nähtävää sekä koettavaa. Suomi tarjoaa jokaiselle matkaajalle jotakin, nautit sitten luonnosta, historiasta tai kaupunkien vilinästä.

Lisää monipuolisuutta matkailuun tarjoaa myös vaihtuvat vuodenajat, jolloin samoista paikoista voi nauttia aivan eri tavoilla riippuen siitä mikä vuodenaika on meneillään. Hyvänä esimerkkinä tästä on Suomen Lappi, jossa voit kesällä nauttia vaikkapa vaelluksista ja kalastuksesta, syksyllä upeasta ruskasta ja talvella taas erilaisista aktiviteeteista, kuten laskettelusta ja hiihdosta. Lappi ei kuitenkaan ole missään nimessä ainoa Suomen matkailukohde, vaan muitakin kohteita löytyy paljon ympäri maata.

Kaupunkikohteet

Suomessa on paljon erilaisia ja erikokoisia kaupunkeja joista valita itselle sopivin matkakohde. Rauhallisia ja tunnelmallisia vanhoja kaupunkeja kaipaavalle sopii kohteeksi esimerkiksi Porvoo, Rauma tai Loviisa. Jos taas toiveissa on hieman isomman kaupungin menoa ja meininkiä, löytyy vanhaa ja uutta yhdistänyt Turku, nuorekas Tampere tai Saimaan rannoilla sijaitseva Savonlinna. Yksi ehdottomia kaupunkikohteita Suomessa on tietysti pääkaupunkimme Helsinki, josta jokainen matkaaja löytää mieluisaa tekemistä. Helsingissä on tarjolla niin luontoa, kulttuuria, historiaa, kuin myös useita erilaisia ravintoloita ja baareja. Helsingissä ei varmasti käy aika pitkäksi ja vaikka se onkin Suomen isoin kaupunki, on siellä myös helppo liikkua ja suunnistaa paikasta toiseen.

Luontokohteet

Suomen luonto on upea ja monipuolinen. Luontokohteita on tarjolla laidasta laitaan, ja kaipaat sitten pitkiä erämaavaelluksia tai muutaman tunnin taukoa kaupungin hälinästä, löytyy siihen takuuvarmasti paikka Suomesta. Pitkille vaelluksille voi valita Lapin erämaat tai etelämmässä vaihtelevat metsiköt, sillä erilaisia reittejä maassamme on tuhansia joista valita. Lyhyitä päiväretkiä, piknikkejä tai yhden yön telttaretkiä voi taas tehdä monissa kansallispuistoissamme ja erilaisilla ulkoilualueilla. Historian havinaa kaipaavalle löytyy Suomesta myös monia paikkoja joissa pääset ihastelemaan muinaisia kalliomaalauksia, joista mainittavin on ehdottomasti Astuvansalmen kalliomaalaukset Saimaalla. Lisäksi Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvat Sammallahdenmäen hiidenkiukaat ovat ehdottomasti jokaisen suomalaisen nähtävä elämänsä aikana.

Muuta nähtävää

Maassamme on paljon nähtävää sekä koettavaa ja kaiken tämän listaaminen olisi lähes mahdotonta. Kuitenkin löytyy muutamia asioita joita on erikseen ehdottomasti mainittava kun puhumme kotimaan matkailusta.

Ensimmäinen näistä asioista on kirkot, joita Suomesta löytyy useita. Kirkkoja on niin keskiaikaisia kuin moderneja ja näistä toinen toistaan upeampia. Lisäksi löytyy paljon erikoisia ja jopa hauskojakin kirkkoja, jotka ovat kaukana perinteisistä kirkoista.

Toinen mainitsemisen arvoinen nähtävyys on kaunis saaristomme, josta pääsee nauttimaan monella eri tavalla. Vaihtoehtona on esimerkiksi tutustua saaristoon risteilemällä tai vuokraamalla mökin tai vaikkapa tekemällä vaelluksen pitkin saaristoa. Esimerkiksi Turun saaristo on monimuotoinen verkosto erikokoisia saaria joista löytyy paljon nähtävää ja koettavaa.

Kolmantena tulevat useat suomalaiset vanhat kaupungit, joiden kupeisiin on rakennettu uutta ja modernia, mutta jotka ovat säilyneet monissa paikoissa todella upeina ja niiden katuja ptkin kävellessä voi tuntea olevansa osa historiaa.

Suomesta löytyy siis paljon nähtävää sekä koettavaa ja jokaiseen makuun tekemistä, joten suosittelemme ensi kerralla miettimään, josko ulkomaan matkan sijasta kokeilisikin jotakin uutta kotimaan kohdetta vaihtelun vuoksi. Tällä tavalla on myös mukana Suomen talouden sekä matkailualan tukemisessa. Hieno syy kotimaan matkailuun on myös maapallon luonnonvarojen säästäminen, kun jättää pitkät lentomatkat tekemättä. Moni meistä valitettavan usein unohtaa sen, kuinka monipuolinen ja upea maa Suomi on ja valitsee mielummin matkakohteen kauempaa. Ehkäpä ensi lomaa suunnitellessa kohdistat katseesi siis kotimaan suuntaan ja lähdet tutkimaan mitä sillä on tarjota.